Klimmende Vuilnismannen

“Hermannetjes duwen de vermoeide wielrenners soms wel 100 meter de berg op.”

Alpe d'HuZes Klimmende vuilnismannen John Blokdijk Jon van Beek Jeffrey Neervoort en Pieter Kaltner van de Haagse Milieu Services HMS

John Blokdijk, Jon van Beek, Jeffrey Neervoort en Pieter Kaltner als de ‘Klimmende vuilnismannen’.

Het is vroeg in de ochtend op donderdag 6 juni 2019. De ‘Klimmende vuilnismannen’ Pieter, Jon, Jeffrey en John staan aan de start van de Alpe D’HuZes. 1 op de fiets en 3 met de hardloopschoenen aan, maar allemaal met een camelback voorzien van water en voedsel op hun rug. Zo beginnen ze aan de zware, soms wel erg steile klim van bijna 15 kilometer…

Steunen

Ik zit aan tafel met Pieter Kaltner, manager operatie bij de Haagse Milieu Services (HMS). Hij vertelt dat dit niet het eerste jaar is dat hij en zijn collega’s aan de voet van de Alpe d’Huez staan. “Jon heeft al 3 keer meegedaan. Voor zijn vrouw. Door een donatie van de stichting kreeg zijn vrouw de therapie die ze nodig had om te genezen van kanker. Jon is ervan overtuigd dat ze door deze donatie nog steeds bij hem is.” Daarna zijn hij, Jeffrey en John met Jon mee gaan doen. Niet alleen voor Jon, maar ook voor andere collega’s, families en vrienden die hun steun kunnen gebruiken.

“Ik kwam in maart van wintersport terug met 3 gekneusde ribben. Niet de perfecte situatie voor een voorbereiding op de Alpe d’HuZes kan ik je vertellen.”

Voorbereiding

Natuurlijk begin je niet blanco aan deze tocht. Voorbereiding is belangrijk. De eerste keer Alpe d’HuZes (in 2017) leverde Pieter een langdurige knieblessure op. Nooit weer, dacht hij toen. Totdat Jon weer bij Pieter aanklopte. “Of ik weer meeging.” Hij twijfelde geen seconde.

Dit keer wilde Pieter zich beter voorbereiden. Ondanks dat hij in maart nog van wintersport terugkwam met 3 gekneusde ribben, ging hij er helemaal voor. Door veel te trainen op een loopband. “Zo eentje waar je de helling van kunt instellen, weet je wel.” Ook kreeg hij advies van de fysiotherapeut die 2 keer per week bij de HMS aanwezig is. Die gaf tips over schoenkeuze en voeding.

Na ruim 2 maanden voorbereiding was het dan zover. Pieter en zijn collega’s stapten in hun gehuurde busje, inclusief 2 collega’s die meegingen om hen aan te moedigen. Iedereen was  er klaar voor.

Kaarsjes in de bochten van de Alpe d'HuZes

In elke bocht staan kaarsjes voor de dierbaren die vechten tegen de ziekte of de strijd verloren hebben.

John Blokdijk met spandoek

John wordt aangemoedigd: vandaag alles geven, morgen proosten op het leven!

Bijzonder

Als Pieter met zijn collega’s aankomt in Le Bourg d’Oisans (het startpunt van de Alpe d’HuZes), voelt hij direct weer die bijzondere sfeer. “Het evenement duurt in totaal 7 dagen en elke dag is bijzonder. Van begin tot eind. Je ziet dingen die je kippenvel bezorgen. Bijvoorbeeld een vader met 2 kinderen die een rugzak dragen met een foto van hun moeder erop. Je beseft dat de ziekte hen rechtstreeks heeft geraakt.”

Hij vertelt over de kaarsjes die in de bochten worden geplaatst. “Het zijn er ontelbaar veel.” Hij en zijn collega’s hebben zelf ook kaarsjes neergezet. Ook hebben ze voor andere collega’s, families en vrienden kaarsjes meegenomen. Zodat ook zij een kaarsje kunnen laten branden voor iemand of zelfs voor zichzelf.

Tijdens de 15 kilometer lange tocht staan er ontzettend veel mensen aan de zijlijn om de deelnemers aan te moedigen. ‘Hermannetjes’ duwen vermoeide wielrenners soms wel 100 meter de berg op of rennen mee met de hardlopers. Bij elke volgende bocht zorgt weer een andere band of dj voor opzwepende muziek.

Donaties

Of je nou de berg beklimt als wandelaar, wielrenner of hardloper, je doel is om geld in te zamelen. “Al het geld wat door de deelnemers opgehaald wordt, gaat 100% naar onderzoeken. Of het wordt ingezet voor specifieke gevallen waar hulp nodig is.” Dat moet volgens Pieter echt helder zijn. Voorheen stond de Alpe d’HuZes in een slecht daglicht. “Dat is niet meer nodig. De stichting is echt veranderd en alles gebeurt op vrijwillige basis. De hele opbrengst wordt gebruikt om de ziekte te bestrijden.”

“Het gevoel dat je krijgt als je de top hebt bereikt met al die mensen is onbeschrijfelijk.”

Finish

Het is bijna middag als de top van de Alpe d’Huez in zicht komt. De finish laat niet lang meer op zich wachten. Na mentale diepe dalen en letterlijk mooie pieken bereikt Pieter na 2,5 uur de finish. Zijn zware tocht en die van zijn collega’s zit erop. Met een prachtige € 11.000,00 hebben de klimmende vuilnismannen een geweldig bedrag bij elkaar gerend en gefietst. Ik vraag Pieter of hij deze tocht in de toekomst weer zou maken. Zonder twijfel zegt hij ‘ja’.

Geschreven door Matti Nijboer.